155418308_b72c1ec090

 

lördag, juli 09, 2005

Hemmagjord pasta

pasta1

Att göra egen pasta kräver i princip två saker fast inte nödvändigtvis: den första är ett bra mjöl. Jag gör alltid min pasta med durumvetemjöl för jag tycker att det blir godare och dessutom lättare att arbeta med medan mina grannar använder vanligt vetemjöl så det är ju tydligt att det går bra det med. Den andra är en pastamaskin men om man är en hejare på att kavla tunt så kan man ju göra som man gjorde förr i världen. Själv har jag inte tålamodet fast jag inser att man kan göra oslagbart tunna lasagneplattor genom att kavla! Skall börja träna, tricket sitter tydlingen i hur man rör på ryggslutet har jag hört från en mormor men tyvärr har jag aldrig fått det demonstrerat för mig... Man kan göra pasta med eller utan ägg; ju fler ägg man har i, desto hårdare blir pastan och skall man göra väldigt tunn pasta så är det säkrast att ha i ägg för annars blir det lätt gröt av det hela när man kokar. Dessutom tror jag att det nästan är ett måste om använder vanligt vetemjöl. Jag brukar ha i ett ägg till pasta för fyra personer för det ger fin stadga men inte för mycket äggsmak. Sen behöver man ett bord som man kan skruva fast maskinen på och som man kan lägga ut de kavlade plattorna på innan de får den form som önskas. Sen är det bara att sätta igång!


FÄRSK PASTA

4 pers.


ca 4 dl durumvetemjöl. Det är möjligt att det behövs mer om man använder vanligt vetemjöl eftersom det är mycket mer finmalet.

1 ägg. Om man tycker om pasta med mycket ägg så är det bara att ta fler.
1 stor nypa salt

ca 1 dl vatten. Det är VÄLDIGT svårt att ge en bestamd mängd för det finns så många faktorer som spelar in: luftfuktighet, antal ägg man använder (ju fler ägg, ju mindre vatten) och mjölkvaliteten.


- Häll upp mjölet i en skål (eller på bakbord om du tycker det känns bättre), tillsätt saltet, knäck i ägget och börja röra ut det. Tillsätt vattnet men lite i taget tills det blir en fast men mjuk deg som du knådar tills den blir slät och elastisk. Bästa sättet att knåda den på är att forma den till en bulle, lägga den på ett bord och sen sätta hadflatsbasen (vad kan den heta, den delen av handen där handleden slutar och handen börjar??) på den och skjuta den ifrån dig och sen lägga ihop degen och upprepa manövern tills man är nöjd med resultatet.
- Lägg degbullen i en skål med en duk över och låt den vila i en halvtimme minst.
- Rigga upp pastamaskinen och mjöla bordet.Skär pastadegsbullen i ca 5 delar som du sedan valsar på bredaste laget. Vik ihop och upprepa ett på gånger.
- Lägg ut plattan på det mjölade bordet och fortsatt med nästa.
- När alla är färdiga sätter du maskinen på mellersta läget och upprepar manövern.
- Och sen sätter du på sista eller nästsista läget, beroende på hur tunn du vill ha din pasta. Valsa ut plattorna och när du lägger ut dem på det mjölade bordet så mjölar du ovanpå med.
- Kör nu plattorna igenom den 'stans' du vill, tagliatelle eller mer spagettiliknande och se till att mjöla på ordentligt så att de inte klibbar ihop. Koka dem rätt snabbt, det brukar inte behövas många minuter!

Men man behöver ju inte göra tagliatelle eller spagetti, det finns andra varianter som man enkelt kan göra. Maltagliati som betyder dåligt skurna på svenska är helt enkelt plattorna som man skär lite sisadär så det blir till bitar av olika form och storlek. Sen kan man skära till små rektanglar på 4-5 cm x 3 cm som man sen trycker i hop i mitten så att det blir till farfalle eller så viker man ihop plattorna och skär till breda pappardelle och så kan man ju kreera egna pastaformer!
Dessutom kan man kan ha i finhackade örter som på bilden.
DILONA, räknas det här som en god gärning tycker du? Tala om hur det gick när du provat!

pasta2

Etiketter: ,

BlogRankers.com

Top Food & Drink Blogs