155418308_b72c1ec090

 

måndag, november 06, 2006

KAFFE MED CHOKLAD OCH KARDEMUMMA

olives

Nu har det börjat skördas oliver så smått. I år finns det massor av oliver härikring till skillnad från förra året när det knappt fanns några alls. Fast jag har faktiskt glömt att se om vi får några på vårt endaste träd men jag betvivlar det för det beskars kraftigt i våras. Jag är iallafall glad över att vi inte har fler träd än ett för skulle bli ännu ett oundvikligt måste även om det är väldigt trevligt med olivskörd. Först själva plockandet med två team, ett uppe i träden som repar eller slår ner oliverna som faller ner på de stora nät som team nr två spänner eller lägger ut under träden och sedan samlar de alla oliverna i ventilerade lådor eller korgar. Och till slut det spännande ögonblicket när alla oliver skall till presseriet. Då får man äntligen smaka årets skörd och se om det är en bra årgång eller inte! Under ett par höstmånader så jobbas det på högtryck, mer eller mindre dygnet runt, för alla måste ju pressa sina oliver och det är många det. Det låter när de olika pressarna och kvarnarna går, man får vara försiktig när man går för det ligger en tunn hinna med olja över allt och det luktar fräscht av olivolja. I anslutning till själva ”maskinrummet” så brukar det finnas ett matrum med en eldstad där man kan rosta bröd över elden för att sedan hälla sin nypressade olivolja över och avnjuta en av de bästa måltider som finns: bröd med riktigt god olivolja, gärna med lite salt till - det är oslagbart!

coffee1

Men kaffe är inte så dumt det heller och efter att ha sett proffsiga barrecept på espresso med choklad i italienska mat eller snarare gastronomitidningen Gambero Rosso så kunde jag inte låta bli att göra en egen hemmavariant på det. Jag använde kardemumma men du kan ta den krydda som du är sugen på. Något riktigt skrivet recept blir det inte, gör bara så här: Gör espresso i din espressobryggare eller maskin, smält lite god mörk choklad, det skall bli 2-3 tsk, och häll det i en liten kopp och strö över en liten nypa kardenmumma. Häll sedan på det varma kaffet och en liten slurk vispgrädde, rör om och drick! Jag klara inte av smaken av socker i kaffe så jag har inte i det men om du vill skall du naturligtvis ha i så mycket du vill!

coffe4

Andra bloggar om: , , , ,
BlogRankers.com

Top Food & Drink Blogs