155418308_b72c1ec090

 

fredag, november 30, 2007

Må Lycka och Välgång...

rose hedge

Hipp hipp hurra för Maleandro och Florito som gifter sig i dag!

UNGSROSTAD BRYSSELKÅL, ZUCCHINI OCH LÖK MED PISTAGENÖTTER OCH BALSAMVINÄGER

pistacchi

Här formas det nya politiska partier både till vänster och till höger, Berlusconi lägger ner Forza Italia och startar ett nytt parti efter att det vänstrare blocket startat ett nytt parti och total förvirring tycks råda bland hans fd allierade. Njutbart för mig som inte tål karln fast å andra sidan så syns han nu plötsligt alldeles för ofta på nyheterna och det skulle jag kunna vara utan. Han irriterar mig så till den milda grad att jag nästan börjar tugga fradga när jag ser eller hör honom. Och det är verkligen inte moget av mig, jag erkänner det men det är starkare än min egen vilja känns det som.
Bättre prata om mat än att börja hetsa upp mig igen, ugnsbakade grönsaker är en av vinterns bästa tröstmaträtter tycker jag, det är som med grillade grönsaker, det kommer fram nya intressanta smaker och om man dessuton skvätter på lite balsamvinäger innan man ställer in det hela i ugnen så blir det ännu bättre! Och glöm inte Cyberkocken som pågår frm tills på onsdag hos Lata Mamman!

OVENROASTED VEGETABLES WITH PISTACHIOS AND BALSAMIC VINEGAR
UNGSROSTAD BRYSSELKÅL, ZUCCHINI OCH LÖK MED PISTAGENÖTTER OCH BALSAMVINÄGER

Brysselkål
Zucchini
Rödlök
Pistagenötter
Balsamvinäger
Olivolja, extravergine

- Rensa och skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg dessa i en ungsfast form som du först hällt lite olivolja i. Salta och rör om.
- Hacka pistagenötterna och strö dem över grönsakerna.
- Häll på lite balsamvinäger och lite mer olivolja och ställ in det hela i ugnen (175grader) i 20-25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och har fått färg. Om de får för mycket färg för tidigt så täck formen med ugnsfolie och sätt ner värmen något.


OVENROASTED VEGETABLES WITH PISTACHIOS AND BALSAMIC VINEGAR

AddThis Social Bookmark Button

torsdag, november 29, 2007

fukt


drops1, originally uploaded by ilva-sableye.

det där blå bortom


Tuscan autumn, originally uploaded by ilva-sableye.

onsdag, november 28, 2007

Toskansk höst


Tuscan autumn, originally uploaded by ilva-sableye.

TOMATCROSTINI MED PEPPARROT eller CROSTINI CON POMODORINI E RAFANO

horseradish

Jag har ju helt glömt bort Cyberkocken, om inte Lata Mamman hade påmint mig i går så hade jag helt hoppat över det hela men som tur är finns hon och hon har lite mer ordning i huvudet så här är vi. I dag kör det igång men den här månaden kommer det hela att hålla på i en hel vecka så att ni har ordentligt med tid på er nu när det är advent och allt. I dag kommer ni att hitta de fyra ingredienserna hos Lata Mamman och sedan är det bara att köra igång! Och har hon inte hunnit lägga ut ingredienserna nu, titta i lite senare istället!

Pepparrot är en av de saker som jag saknar från Sverige och när jag har turen att hitta en rot någonstans så köper jag den alltid. Om jag vågade så skulle jag snorta den som kokain men jag är lite orolig för eventuella eftereffekter. Och dessutom så pirrar det till rätt bra i näsan ändå. Fast det går över för fort.

CROSTINI WITH TOMATOES AND HORSERADISH or CROSTINI CON POMODORINI E RAFANOTOMATCROSTINI MED PEPPARROT eller CROSTINI CON POMODORINI E RAFANO

Körsbärstomater
Färsk pepparrot
Små brödskivor
Salt
Olivolja, extravergine

- Rosta brödet lätt.
- Halvera tomaterna och stek dem långsamt tills de mjuknat. Salta lätt.
- Lägg tomatena på brödskivorna och riv sedan pepparrot över dem.
- Ät snabbt så att det pirrar i näsan.

CROSTINI WITH TOMATOES AND HORSERADISH or CROSTINI CON POMODORINI E RAFANO

AddThis Social Bookmark Button

tisdag, november 27, 2007

cypress eller ent?


cypress, originally uploaded by ilva-sableye.

SALLAD MED FARRO, HETA RÄKOR OCH STRIMLAD SAVOYKÅL eller INSALATA DI FARRO E VERZA CON GAMBERETTI PICCANTI

verza

Hösten fortsätter framåt med alldeles för snabba steg och sen när vintern tar över så saktar det ner igen, då blir det myrsteg känns det som. Jag gillar inte den här perioden för det värsta ska komma, man kan inte ens säga att dagarna börjar bli längre och julen har inte samma dragingskraft på mig som den hade förr. Det är bara att härda ut och hoppas att januari blir fylld med spännande nyheter. Ha! Fat chance.

Farro eller emmer har jag bloggat om förut, jag äter det rätt ofta och av vad jag förstår börjar det bli lättare att få tag på i Sverige. Skillnaden mellan Italien och Sverige blir tydlig när man tittar närmare på varför man äter mat såsom farro och säderslag eller legymer; i Italien äter man dem av tradition och för att det liksom sitter i den förlängda ryggmärgen att kroppen behöver dem varje vecka. I Sverige tycks det mig att man äter det för att det är del av någon ny diet, för att man är vegan eller vegetarian eller för att man ser alla andra börja äta det. Vi har liksom tappat greppet om vår gastronomiska tradition men som tur är verkar det blåsa nya vindar. Nu kan jag ju knappat tycka att man ska äta farro i Sverige pga av tradition eftersom jag inte tror att det någonsin odlats där men det finns ju andra sädeslag och en hel del andra sädesslag att ta till.

FARRO SALAD WITH HOT SHRIMPS AND SHREDDED SAVOY CABBAGE or INSALATA DI FARRO E VERZA CON GAMBERETTI PICCANTI
SALLAD MED FARRO, HETA RÄKOR OCH STRIMLAD SAVOYKÅL eller INSALATA DI FARRO E VERZA CON GAMBERETTI PICCANTI


Farro/emmer eller helt vete o.dyl.
Savoykål
Små räkor
Chilipeppar
Vitlök
Salt
Olivolja, extravergine

- Koka farron mjuk i lättsaltat vatten.
- Strimla den gröna delen av savoykålen fint.
- Hacka vitlök och chilipeppar och stek i lite olivolja i en minut.
- Tillsätt räkorna och stek dem snabbt på hög värme. Häll dem och oljan på farron och rör om ordentligt.
- Tillsätt den strimlade savoykålen, salta lite och servera.

FARRO SALAD WITH HOT SHRIMPS AND SHREDDED SAVOY CABBAGE or INSALATA DI FARRO E VERZA CON GAMBERETTI PICCANTI

AddThis Social Bookmark Button

fredag, november 23, 2007

smekbar


pianta grassa, originally uploaded by ilva-sableye.

PASTA MED ROSMARINBRÄSERAD BRYSSELKÅL

brussels-sprouts

Ibland undrar jag hur grått det kan bli egentligen, just nu ser det så där maximalgrått ut ute och inne känns det som vi måste treva oss fram i halvmörker. El här i Italien är dyrt, det mesta av den importeras vilket innebär att priserna är därefter och jag har helt ändrat elvanor sedan jag flyttade hit. Framförallt för att vi inte har så där enormt mycket pengar direkt men även för att spara el, de höga kostnaderna och det faktum att den imorteras gör faktiskt att man blir mer miljömedveten med. Jag blir nästan irriterad när jag kommer till Sverige på vintern och ser hur nästan alla hus och lägenheter är totalt upplysta, det lyser i alla rum trots att det inte finns någon där och jag minns att jag var precis så själv när jag bodde i Sverige. När mörkret föll så gick jag runt och tände alla lampor trots att jag inte alls behövde ljus överallt, det kändes bättre om det lyste. Nu har jag lärt mig att släcka lampan när jag går från ett rum för att inte komma tillbaka på ett tag, jag avskydde det i början men nu har det faktiskt blivit en vana. Fast i köket lyser det nästan alltid...

Brysselkål är väl en sådan där grönsak som amn antingen gillar eller knappt tål att se. Fast det är väl kanske inte helt sant för när jag tänker närmare efter så tål jag den inte i vissa former medan jag älskar den när den är tillagad så här till exempel. Här har jag använt den till en pasta rätt men det går lika bra att äta den som sidorätt.

PASTA WITH ROSEMARY BRAISED BRUSSELS SPROUTS
PASTA MED ROSMARINBRÄSERAD BRYSSELKÅL

Pasta
Brysselkål
Purjolök
Färsk rosmarin
Salt
Olivolja, extravergine

- Sätt igång med att koka pasta.
- Under tiden skivar du brysselkålen tunt, allra bäst blir det om du använder en mandolin.
- Skiva det vita på purjon tunt och stek sedan, på låg till mellanvärme, purjo och brysselkål i lite olivolja tillsammans med färsk rosmarin. Glöm inte att salta.
- Fortsätt att bräsera tills bryselkålen har mjuknat och fått lite färg.
- Blanda med pasta och servera.

PASTA WITH ROSEMARY BRAISED BRUSSELS SPROUTS

AddThis Social Bookmark Button

torsdag, november 22, 2007

dropp


dripping, originally uploaded by ilva-sableye.

trevare


clinger2wtmk, originally uploaded by ilva-sableye.

onsdag, november 21, 2007

vingård på hösten


vineyard, originally uploaded by ilva-sableye.

SPAGETTI MED HUMMER eller SPAGHETTI CON ASTICE

lobster

Jag kan inte påstå att jag är i en sprudlande inspirerad period direkt när det gäller matlagning, jag skulle gärna ha en hederlig gammaldags hushållerska just nu. Tänk vad skönt det skulle vara att slippa ta en massa beslut och framförallt slippa alla dessa grejer som måste göras varje dag, om och om igen. Hus o hem (egentligen hu så hemskt) bestyr är för mig som Sisyfos sten, varje dag rullar jag upp den och brlrlrlr så rullar den ner och det är bara att börja om igen. Ja jag vet, den inställningen är inte konstruktiv men det är ju så det känns, en evig repetition. Utan betalning dessutom.
Kul jag är idag va?
I går var det iallafall lite bättre för då fotade jag en hummer för matguiden och var ju bara tvungen att äta upp den. Jag är numera en sådan förhärdad skunk att jag utan den minsta tvekan slänger ner den i det kokande vattnet och jag kan tala om att den dör snabbt om ni tycker det är hemskt. Eftersom vi bara hade en så ville jag göra pasta med den men alla recept jag hittade var med tomater och jag ville göra något som lät hummerköttets sötma framträda så det blev så här ungefär.

lobsterSPAGETTI MED HUMMER eller SPAGHETTI CON ASTICE

Spagetti
1 hummer, helst färsk för det är skillnad
En bit chilipeppar
1 vitlöksklyfta
Finhackad persilja
Salt
Olivolja, extravergine

- Koka upp ordentligt med vatten i en stor kastrull som rymmer hummern. När det kokar vilt släpper du ner hummern i vattnet och låter den koka i 5 minuter för de första 500 g och 3 för de nästa. Så min hummer som vägde 750 gr kokade i 6.5 minuter ungefär. Det finns säkert andra tider men det här funkar bra för mig.
- Fiska upp hummern men ha kvar vattnet, det kokar du pastan i. Salta vattnet innan bara.
- Ta ut köttet ut klor och stjärt och var du nu hittar det men spara skalen från klor och stjärt.
- Värm upp chilipeppar, inte för mycket utan bara så att det blir en aning sting, och vitlöken i olivoljan och lägg sedan i skalen som får puttra med. Efter en liten stund häller du i lite vatten och så får det stå och puttra tills vattnet kokat bort.
- Under tiden kokar du pastan och hackar hummerköttet.
- När spagettin nästan är färdig tar du bort hummerskalen och lägger i hummerköttet i stället, värm upp det och strö på finhackad persilja.
- Blanda med spagettin, värm upp igen och servera.

lobster

AddThis Social Bookmark Button

måndag, november 19, 2007

ute i skogen


watering can, originally uploaded by ilva-sableye.

CITRONBRÄSERAD SELLERIROT MED PARMESAN QUINOA

celery root

I går var jag på barnkalas och åt. Här handlar barnkalas mycket om mat, det finns alltid ett långbord fyllt med crostini av olika slag, salami, prosciutto, mortadella, porchetta om man har tur, pizzette, fyllda foccaccie, sallader, lasagne kanske, små bakverk, kakor, vatten, läskedrycker och vin med eller utan bubblor. Och när jag kommer hem tycker jag att jag alltid kunde ha ätit mer, speciellt idag känner jag att jag gärna skulle ta mig en runda till på det där bordet. Jag blir hungrig bara jag tänker på det. Se där, jag var tvungen att stiga upp och gå och ta mig en skiva mortadella bara för det eller kanske det blir två. I allafall så är det kanske inte så konstigt att barnen ofta är beledsagade av båda föräldrarna som dessutom stannar hela tiden, ofta stående i närheten av bordet...

Nya foton ute på Photo Shop! Det är bara att inse att ett eller fler av mina foton är årets julklapp så bäst att beställa nu innan julrushen sätter igång!

Sellerirot hittar jag inte så där jätteofta här även om den inte är ovanlig så när jag ser den så köper jag alltid en eller två. Den behövs inte serveras så här utan fungerar bra även som sidorätt.


LEMON BRAISED CELERY ROOT WITH PARMESAN QUINOACITRONBRÄSERAD SELLERIROT MED PARMESAN QUINOA
2-3 portioner

2 dl okokt quinoa
1 mellanstor sellerirot
Färsk rosmarin
Citron
3-4 msk riven parmesan
Salt
Olivolja, extravergine

- Skölj quinoan och koka den i saltat vatten, det tar 15-20 minutes.
- Skala selleriroten och skär den i tunna stavar.
- Stek selleriroten tillsammans med rosmarinen i lite olivolja på mellanvärme. Pressa så mycket citronsaft du vill över och stek tills sellriroten är mjuk och har fått färg. Glöm inte att salta.
- Låt selleriroten rinna av lite på hushållspapper medan du häller av vattnet från quinoan och blandar den med parmesan. Rör väl.
- Arrangera sellerirotsstavarna på tallrikar och placera sedan quinoan ovanpå, jag använde en rund pepparkaksform som jag försiktigt pressade ner quinoan i och sedan tog bort.

LEMON BRAISED CELERY ROOT WITH PARMESAN QUINOA

AddThis Social Bookmark Button

fredag, november 16, 2007

gömd


hidden, originally uploaded by ilva-sableye.

KUMMINBRÄSERADE MORÖTTER PÅ FÄRSK GETOSTBÄDD

CARAWAY (or CUMIN) CARROTS SWEETLY RESTING ON A BED OF SOFT GOAT'S CHEESE

Jag fick ju 10 påsar kummin nedskickade av en kär gammal vän och jag gör nu mitt bästa för att använda dem. H. (nämner inga namn för jag vet faktiskt inte om hon vill synas) har jag känt sen jag gick på högstadiet, vi stod i källaren och tränade bump innan vi gick på fester, vilken konstig dans det var. Men vi såg inte det absurda med den (vilket visar på hur blind man blir när det handlar om moden) utan stod där och jobbade på den rätta stunsen. Och det var hon och jag som moonade på minimal dansk ö i den enda röda svenskregistrerade bilen som fanns där, vilken ungdomlig ignorans vi levde i, undrar bara om folk trodde att det var mina föräldrar som hade gjort det? Tur att de iallafall aldrig fick reda på det för på så vis slapp de oroa sig. Nu när jag själv har tonåring (snart även i pluralis) undrar jag ibland om de också håller på som vi gjorde, en sak är säker, min bil får de INTE låna.
Tillbaka till kumminfröna som fick mig att komma in på helt andra spår, de här kumminmorötterna behövs inte serveras på detta vis även om jag rekommenderar det utan går väldigt bra som sidorätt.

CARAWAY (or CUMIN) CARROTS SWEETLY RESTING ON A BED OF SOFT GOAT'S CHEESE
KUMMINBRÄSERADE MORÖTTER PÅ FÄRSK GETOSTBÄDD

4 skalade och skivade morötter
2 tsk kumminfrön plus lite extra som dekoration
Färsk, mjuk getost
Små brödskivor av valfritt slag
Salt
Olivolja, extravergine


- Stek moröttern långsamt på ganska låg värme tillsammans med kumminfröna i olivolja. Stek tills de mjuknat, det tar ca 15 minuter.
- Hacka morötterna som du vill, grovt eller fint.
- Bred getost på brödkivor och lägg sedan på de hackade morötterna.
- Strö på lite kumminfrön och servera.


CARAWAY (or CUMIN) CARROTS SWEETLY RESTING ON A BED OF SOFT GOAT'S CHEESE

AddThis Social Bookmark Button

onsdag, november 14, 2007

ibland är det bättre att vara lite bakom


behind-the-scene, originally uploaded by ilva-sableye.

SNABBSAUTERAD SAVOYKÅL OCH MOROT MED FÄRSK INGEFÄRA OCH PINJENÖTTER. MED ELLER UTAN BALSAMVINÄGER

SAVOY CABBAGE

Först och främst vill jag tacka alla er som deltagit i läsarundersökningen, jag uppskattar verkligen att ni tagit er tiden att klicka er igenom den! Den ligger kvar så det finns tid att deltaga om ni inte redan gjort det.
Och sen då? Vad har jag att säga en iskall, ösregnande morgon utan att låta sur och gnällig? Inte mycket, snart måste jag nämligen ta mig ut i regnet och vandra runt i Pistoia på jakt efter de sista grejerna att fota för den kanadensiska matguiden, att det ska vara så svårt att få tag på kålrot hade jag ingen aaaning om. Eller att detta skulle vara det enda året sen jag flyttade hit som mina jagande grannar inte lyckas skjuta en fasan. Inte för att det gör mig något personligen, jag blir förbannad bara jag ser någon av de biljoner fågeljägarna som vandrar förbi vårt hus men det känns så typiskt att när jag nu för en gångs skull behöver en fasan så har dessa plötsligt utvecklat en aldrig tidigare skådad intelligens och klarar sig från att bli skjutna. Nästan så att jag tror att det ligger en komplott bakom.

Savoykål finns det iallafall att köpa, det är min favorit bland alla kålhuvuden, vacker att titta på och god att äta. Den är god att äta finstrimlad och färsk, för att inte tala om ed smaker den utvecklar när den bräserats långsamt i en timme eller så tillsammans med purjo och morot. Och vitt vin. Men här har jag snabbsauterat finstrimlad savoykål med morotsstrimlor, färsk ingefära och pinjenötter och en skvätt balsamvinäger men den kan man utesluta om man vill.

QUICKLY SAUTEED SAVOY CABBAGE AND CARROTS WITH GINGER AND PINE NUTS. SERVED WITH OR WITHOUT BALSAMIC VINEGARSNABBSAUTERAD SAVOYKÅL OCH MOROT MED FÄRSK INGEFÄRA OCH PINJENÖTTER. MED ELLER UTAN BALSAMVINÄGER

Savoykål
Morötter
Pinjnötter
Färsk ingefära
Balsamvinäger, valfritt
Salt
Olivolja, extravergine

- Strimla savoykålen fint. Skala morötterna och skär sedan långa skåror på längden så att det blir smala strimlor när du fortsätter att skala dem.
- Hacka ingefäran fint och värm upp den i lite olivolja och tillsätt kål och morotsstrimlorna.
- Sautera, dvs stek snabbt, i ett par minuter, inte för länge för de ska fortfarnde vara lite knapriga.
- Salta lite och tillsätt pinjenötterna. Och en skvätt balsamvinägerom du vill.


QUICKLY SAUTEED SAVOY CABBAGE AND CARROTS WITH GINGER AND PINE NUTS. SERVED WITH OR WITHOUT BALSAMIC VINEGAR

AddThis Social Bookmark Button

tisdag, november 13, 2007

När t.o.m. naturen redan har börjat julpynta, då har det gått för långt eller?


red, originally uploaded by ilva-sableye.

Fallet förbud


pole, originally uploaded by ilva-sableye.

måndag, november 12, 2007

Det dags för en läsarundersökning här på Aglio e olio, nu har jag hållit på här i snart två och ett halvt år och det slog mig nyligen att jag faktiskt inte har någon aning om vad ni är, hur ni är, vad ni är intresserade av och varför ni faktiskt kommer tillbaka hit gång efter gång så snälla ni, delta i min lilla undersökning. Om ni är intresserade så kan jag lägga ut resultaten senare om några veckor. Och om ni har några önskemål på vad ni skulle vilja se här tala gärna om vilka i kommentaren nedan, jag kan inte lova att de efterföljs men jag kanske får lite bra ideer!

Tack på förhand!
Läsarundersökning


Är du en:


Kvinna?

Man?
Din ålder?


15-20 år

20-30 år

30-40 år

40-50 år

50-60 år

60-70 år

70-80 år

80-90 år
Din s.k civila status?


singel

gift

sambo

särbo
Har du barn?


Nej

Ja
Var bor du?


På landet

I mindre stad

I stor stad

Utanför Sveriges gränser
Jag läser Aglio e olio för att jag tycker om


recepten

fotona

både och

för att jag är vän med Ilva och är rädd för repressalier om jag inte tittar in då och då

annan anledning
Hur ofta besöker du Aglio e olio?


En gång i veckan

2-3 gånger i veckan

nästan varje dag

varje dag
Läser du andra matbloggar?


Ja

Nej
Var hämtar du din huvudsakliga matinspiration ifrån?


Matbloggar

Kokböcker

Mattidningar

Matprogram på tv

Prat om mat med andra personer
Hur ofta lagar du mat?


Varje dag i veckan

3-6 gånger i veckan

1-3 gånger i veckan

Aldrig eller sällan
När du lagar mat, hur ofta lagar du allt från början till slut, dvs utan halv eller helfabrikat?


Varje gång

Nästan jämt

Ungefär hälften av gångerna

Aldrig eller sällan
Vilken typ av recept är du mest intresserad av?


Vardagsmat

Helg och fest

Både och
Har du besökt Italien?


Ja

Nej
Har du en egen blogg?


Ja

NejView Results

lördag, november 10, 2007

Hitta hunden


park life, originally uploaded by ilva-sableye.

rosso


red wall, originally uploaded by ilva-sableye.

SVAMPSOPPA MED ROSMARIN OCH MARSALA OCH PROSCIUTTO CRUDO GARNITYR

BUTTON MUSHROOM

Det här med att det är skola här även på lördagar efter 11 årsålder är något av en pest och pina tycker jag även om jag som den mindre goda moder jag nu är kan tycka att det är trevligt att ha ensamtid med den yngsta utan de större och lite buffligare barnen. Otroligt vilken skillnad det blir om det saknas ett eller två barn, en skön tystnad sprider ut sig, inget basdunkande som fortplantar sig genom väggar och golv, inget dundrande i trappor eller snarare, inte samtidigt iallafall. Fast det känns ganska bra det med, att verkligen känna att det levs via vibrationer. Nu måste jag skynda mig för jag känner kylan krypa uppför mina bara smalben, stenhuset har kapitulerat inför höstkylan så nu är det bara att klä på sig.

ROSEMARY AND MARSALA MUSHROOM SOUP WITH FRIED PROSCIUTTO CRUDO GARNISHEn krämig men fettsnål svampsoppa är det här.

SVAMPSOPPA MED ROSMARIN OCH MARSALA OCH PROSCIUTTO CRUDO GARNITYR

200g champinjoner
2,5 cm purjolök, skivad
3 msk okokt ris
En liten kvist färsk rosmarin
3 msk Marsala, du kan använda torr sherry eller cognac om du vill
5 dl buljong eller vatten
Prosciutto crudo
Salt
Olivolja, extravergine

- Hacka champinjoner och rosmarin, stek dem sedan långsamt tillsammand med purjon i lite olivolja tills svampvattnet ångat bort.
- Sätt upp värmen och tillsätt först ris och sedan Marsala. Stek under omrörning i en minut.
- Tillsätt buljong eller vatten och låt sedan soppan småkoka i ca 20 minuter.
- Skär prosciutton i smala smala remsor och stek dem sedan i en t.ex teflonpanna utan fett tills de är krispiga.
- Kör soppan i mixer tills den blivit helt slät, tillsätt mer vätska om det behövs och värm upp igen.
- Servera med prosciuttoremsorna ovanpå i en pyramid.

ROSEMARY AND MARSALA MUSHROOM SOUP WITH FRIED PROSCIUTTO CRUDO GARNISH

AddThis Social Bookmark Button
BlogRankers.com

Top Food & Drink Blogs