155418308_b72c1ec090

 

måndag, september 29, 2008

ITALIENSK GRÖNSAKSTERRIN MED BASILIKASÅS eller TERRINA DI VERDURE ALLA ITALIANA CON SALSA DI BASILICO

Fresh basil

Den här grönsaksterrinen borde jag väl ha bloggat om i somras men det blev liksom aldrig tid till det på Aglio e olio så nu får det bli sent i september i stället. Om inte annat kan man minnas och längta till den tid som var...

Italian vegetable terrine



ITALIENSK GRÖNSAKSTERRIN MED BASILIKASÅS eller TERRINA DI VERDURE ALLA ITALIANA CON SALSA DI BASILICO
4 port eller mer

terrin
2 stora aubergines
12-14 små tomater
4-5 mellanstora lökar
2 stora röda eller gula paprikor
1 handfull med svarta oliver
oregano
salt
olivolja extravergine

sås:
1 stort knippe basilika
3-4 msk pinjenötter
salt
olivolja extravergine

- Skär itu tomaterna, lägg dem i en ugnsfast form och strö salt och oregano över. Droppa lite olivolja över det hela.
- Lägg paprikorna i en annan ugnsfast form och 'grädda' sedan dem och tomaterna i 175 grader. Tomaterna behöver ungefär 30 minuter, det beror lite på hur stora de är men de ska vara mjuka och ha torkat upp en del. Paprikorna ska vara inne tills deras skinn svartnat, det tar ca 30-40 minuter.
- Skär auberginerna i tunna skivor på längden och stek dessa i en grillpanna eller i n vanlig stekpanna. Pensla pannan med olivolja mellan varje stekning. Salta.
- Skiva lökarna och stek dem långsamt i olja tills de mjuknat. Salta en aning och tillsätt även lite socker om det behövs.
- Hacka oliverna. Ta bort fröna ur paprikorna som du sedan skär i 4-5 delar.
- Klä en vanlig avlång brödform eller liknande med plastfilm, lämna tillräckligt för att kunna svepa om den, låt det hänga över kanterna. Lägg sedan aubergineskivorna i formen på tvären och låt ca 1/3 hänga över kanterna.
- Börja sedan med ett lager av hälften av tomater, strö på 1/4 av oliverna och sedan ett lager av 1/4 av löken.
- I nästa lager lägger du aubergineskivor och pressar sedan försiktigt ner det hela så att det blir ordentligt packat.
- Nu är det dags för att lager av paprika, ett med oliver och så lök igen. Avsluta med ett lager av aubergineskivor.
- Repetera sedan dessa 6 lager en gång till och vik sedan de nedhängande aubergineskivorna över det hela så att det blir ett paket av det hela. Pressa ner alltihopa och täck sedan med den resterande plastfilmen. Låt sedan stå i kylen i ca 24 timmar, om det behövs kan du tynga ned terrinen med en tyngd.
- Innan du serverar terrinen så kör du basilkabladen, pinjenötterna, lite salt och olivolja i mixer tills det blivit slätt och såsigt. Servera med basilikasåsen.

Italian vegetable terrine

AddThis Social Bookmark Button

lördag, september 27, 2008

ljus


light, originally uploaded by ilva-b.

mörker


darkness, originally uploaded by ilva-b.

fredag, september 26, 2008

KARAMELLISERAD ÄPPELMARMELAD MED ROSMARIN OCH VANILJ eller MARMELLATA CARAMELLIZZATA DI MELE, ROSMARINO E VANIGLIA

Sprig of rosemary and vanilla pod

Jag har faktiskt fått mer lust att laga mat nu på senaste veckan, jag tror att det beror lite på att det är kallare än vanligt och då känns det ganska bra att stå vid spisen. Kanske lite kyla stimulerar hjärnaktiviteten med, vad vet jag, eller kanske är det bara för att det nu är en ny säsong och det är andra råvaror som gäller, råvaror som känns ganska spännande nu efter ett längre uppehåll. För även om vi äter äpplen året runt så är det bara på hösten jag kokar äpplemos. Det hade jag tänkt göra den här gången med, lite färskt äppelmos men det blev karamelliserad äpplemarmelad istället för jag glömde helt bort vad jag höll på med och la mig på soffan och umgicks med ett av barnen i stället; som tur var hann jag in i köket i sista stunden och som tur är resulterade min glömska i något som blev himla gott och för mig helt oväntat.

Apple marmelade with rosemary and vanilla



KARAMELLISERAD ÄPPELMARMELAD MED ROSMARIN OCH VANILJ eller MARMELLATA CARAMELLIZZATA DI MELE, ROSMARINO E VANIGLIA

3 äpplen
80 g socker, mer eller mindre för det beror på hur söta äpplena är
1 kvist färsk rosmarin, hackad
1/2 vaniljstång
1 dl vatten

- Skala och tärna äpplena, lägg dem sedan i en tjockbottnad kastrull tillsammans med rosmarin, socker och vaniljstången som du skrapat ur fröna och också tillsatt. Häll på vattnet.
- Låt det sjuda på låg värme tills det karamelliseras något. Det tar lite tid, jag kan av naturliga skäl inte säga hur länge. Det skadar nog inte att röra om då och då även om jag bara gjorde det i början.


Apple marmelade with rosemary and vanilla

AddThis Social Bookmark Button

torsdag, september 25, 2008

färgklick


Autumn colour, originally uploaded by ilva-b.

Cyclamen


Cyclamen, originally uploaded by ilva-b.

onsdag, september 24, 2008

ROTSELLERISOPPA MED DIJONSENAP OCH PARMESAN eller CREMA DI SEDANO RAPA CON SENAPE DI DIGIONE E PARMIGIANO

celeriac

Rotselleri hittar jag inte alltid här nere så när jag väl får tag på det så brukar jag bunkra lite lätt! Palsternacka är en annan rotfrukt som jag gärna skulle hitta här men det får jag nog inte. Ja ja, jag nöjer mig med rotselleri så länge.
Det är dags att nominera matbloggar för Matbloggspriset 2008 igen (ja för matbloggspriset i sig, inte årets alltså!), jag har mina aningar vilken matblogg som kommer att vinna, det ska bli spännande att se om jag har rätt!

Creamy celeriac soup with mustard



ROTSELLERISOPPA MED DIJONSENAP OCH PARMESAN eller CREMA DI SEDANO RAPA CON SENAPE DI DIGIONE E PARMIGIANO
3-4 port

300 g rotselleri
1 purjo, den vita delen av löken
1 potatis
7 dl grönsaksbuljong
1-2 msk Dijon senap, det beror på hur stark du vill ha soppan
1 handfull med färskriven parmesanost
salt
olivolja extravergine

- Skala och tärna rotselleri och potatis. Skiva purjon.
- Stek grönsakerna på låg värme i 4-5 minuter.
- Tillsätt buljongen och låt det puttra under lock i 20 minuter.
- Tillsätt senapen och kör sedan soppan i mixer tills den är slät och krämig.
- Servera med riven parmesan.

Creamy celeriac soup with mustard

AddThis Social Bookmark Button

fredag, september 19, 2008

Två höstbilder

apple

autumnal

torsdag, september 18, 2008

AUBERGINE, SPENAT OCH FÄRSK MAJS MED SICHUANPEPPAR

corn on the cob

Här är det precis lagom väder, lite lite kallt på morgonen och så där skönt i solen under dagen att man bara får lust att sitta i solskenet och njuta. Och det känns underbart att få krypa in under ett riktigt täcke efter månader med endast ett lakan, konstigt hur man plötsligt uppskattar vissa saker som man aldrig hade trott skulle kunna betyda något.

Nu ska jag klippa gräsmattan för trots att ungefär 60% av den fortfarande är utbränd och gulnad finns det en stor plätt med knähögt gräs som behöver angripas! Men först kommer ett recept, auberginens mjukhet matchas fint av det den knapriga färska majsen!

Eggplant, spinach and fresh corn with Sichuan pepper





AUBERGINE, SPENAT OCH FÄRSK MAJS MED SICHUANPEPPAR

1 stor aubergine
200 g bladspenat, färsk eller frusen
1 majskolv
Sichuanpeppar
salt
olivolja extravergine

- Tärna auberginen och stek i lite olja på stark värme tills den fått frg och mjuknat.
- Ångkoka spenaten och blanda med auberginen. Salta och rör om medan du steker i ett par minuter.
- Skär av majskornen på längden från kolven och blanda med auberginen och spenaten, stek på hög värme i en minut eller två.
- Servera toppad med krossad Sichuan peppar.

Eggplant, spinach and fresh corn with Sichuan pepper

AddThis Social Bookmark Button

onsdag, september 17, 2008

repetition


web, originally uploaded by ilva-b.

rost (äntligen!)


rust, originally uploaded by ilva-b.

tisdag, september 16, 2008

ROSMARINDOFTANDE KYCKLINGKÖTTBULLAR eller POLPETTINE DI POLLO CON ROSMARINO

Rosemary

När mina föräldrars saker äntligen kom hit så fanns bland dem en sak jag längtat efter i flera år men som legat nerpackad i en låda som jag inte kom åt, nämligen en köttkvarn! En gammal, handdriven Husqvarna köttkvarn som maler färs som en, ja vaddå, ängel? hejjare? köttkvarn? I vilket fall är det något jag verkligen känt att jag behöver för det blir inte alls lika bra om man kör köttet i mixer och visst har jag handhackat kött men det tar sån tid att jag undvikit att göra det. Men nu maler jag så fort andan faller på och roligt har jag på köpet för jag har sedan jag var liten varit fascinerad av hur köttet knorvlar sig fram ur hålen, jag brukade sitta och titta på när min mamma malde och det är något hynotiskt över det hela. En av de saker jag verkligen ångrar är att jag aldrig hann få reda på min mammas underbara recept för leverbiffar innan hon fösvann in i dimman, jag vet att det var lever, rå potatis och rå lök som hon malde men inga proportioner och om hon hade i annat med. Jag får väl helt enkelt experimentera för de leverbiffarna älskade jag, leverhatare som jag var. Men ni ska slippa leverbiff för idag har vi rosmarindoftande kycklingköttbullar på menyn! Enkelt och snabbt! Och man kan använda sig av handkraft och mixer om man nu inte har en köttkvarn men jag föreslår en runda på Emmaus eller nåt liknande, där kan man hitta fina köttkvarnar. Eller investera i en modern...

Rosemary scented chicken meatballs



ROSMARINDOFTANDE KYCKLINGKÖTTBULLAR eller POLPETTINE DI POLLO CON ROSMARINO
3-4 portioner

500 g kycklingkött, jag tog kycklingbröst
1 liten lök
1 ägg 3-4 msk rivet bröd
1 kvist rosmarin, finhackad (inte själva kvisten då utan barren)
salt

- Mal kycklingköttet i en köttkvarn tillsammans med löken.
- Lägg köttet i en skål och blanda i ägg, rivet bröd, salt och rosmarin.
- Trilla bullar och stek sedan i smör och olivolja.

Rosemary scented chicken meatballs

AddThis Social Bookmark Button

måndag, september 15, 2008

coolast


sheep, originally uploaded by ilva-b.

söndag, september 14, 2008

Utställningen

my exhibition-hmmmmm
Begrundan under hängningen

Jag är tillbaka i Italien efter fem hektiska men roliga dagar, så hektiska att jag var tvungen att vila ut lite när jag kom hem. Men nu är jag igång igen, degar jäser i köket, skolan börjar på riktigt i morgon och jag har långa listor på vad som ska göras, nej måste göras och det snart. Det var skönt att så totalt koppla av mitt liv här för även om jag knappast låg och latade mig så kunde jag släppa allt och vila ut den delen av hjärnan.

my exhibition-1st photo up!
Första bilden uppe!

Utställningen gick över förväntan bra, det var hur kul som helst! Jag hade otrolig hjälp och stöd från mina vänner Anna och Sergio som de proffs de är, hjälpte mig att hänga mina bilder på ett sätt att bara det var en njutning för ögat! Vi tillbringade kvällen innan utställningen på Ecocafeet med laserlinjal, hammare och spik (och en hel del till)och när det till sist var färdighängt så hade de fått till det så fint att jag kände hur mitt självförtroende växte för man kunde tycka vad man vill om om mina fotografier men hängningen satt där den skulle! TACK!

my exhibition-3rd wall ready
Tredje väggen färdig

På själva vernissaget kom det massor av folk, bloggläsare, vänner som jag ser ofta och även sådana jag inte sett på 25 år (Hej Susanne!)! Och kände igen vilket ingav mig hopp. Till och med Yvonne och Gunnar som jag tillbringade 8 timmar med på Bolognas flygplats för två år sedan när de ställt in vårt plan till Stockholm pga blixtnedslag dök upp! Då blev jag glad för trots att jag var på väg upp till min pappas begravning så hade jag både roligt och trevligt med dem, vi pratade nonstop hela tiden och de fick mig att minnas dessa timmar med både glädje och värme! Tack för att ni kom!

Familj dök det också upp, bror, svägerska och det enda av mina syskonbarn som befann sig i Uppsala, kusiner med kusinbarn. Den enda smolken i min bägare den dagen var att mina föräldrar av naturliga skäl inte kunde närvara men sånt är nu livet.

my exhibition-food bloggers
Dagmar, Anne och Lena

Det kom bloggare med, plötsligt stod Dagmar, Lena och Anne innanför dörren och det gjorde mig verkligen glad eftersom de kommit ända från Stockholm! Tack för den fina chokladen, jag slåss med mina barn för att få njuta av den själv! Begåvade Cecilia Levy dök också upp till min stora glädje, vi har haft kontakt via våra bloggar och nu ska den fortsätta även in persona, eller hur Cecilia? Och även en av mina allra bästa bloggarkompisar var där i anden, Tack Gagga och Bosse för de vackra blommorna (gröna naturligtvis, min och Gaggas favoritfärg), de var de första jag fick och de gav mig en enorm energi! Sen susade det in en Pale Green Woman som gav mig en underbar bukett med grönsak i-tack!

my exhibition-pia
Pia. Någon lånade min kamera och tog en hel rad av foton....suddiga hela högen

Käraste
Pia kom också från Stockholm utan lille T. och hon fastnade tilsammans med sin trevliga väninna Lena med make (även han väldigt trevlig och med intressanta teorier om öl) på ett föredrag om mat och klimat efteråt men då stack jag och ett gäng med mina närmaste vänner på middag på Hambergs Fisk där min 'andra' familj som jag var barnflicka hos i tidernas begynnelse bjöd oss alla på middag! De är oslagbara i att förhöja de viktiga dagarna i mitt liv och även denna gång lyckades de ge mig den bästa möjliga avslutningen på denna urkuliga dag-TACK!

Det var så mycket folk och jag har en känsla av att jag missade många men jag vill att ni alla ska veta att jag verkligen uppskattade att ni kom! Det mest fantastiska var att jag sålde, när jag såg den första röda pricken fick jag tårar i ögonen men det vande jag snabbt mig av med; det känns nästan lite overkligt att så många tycker att det är värt att lägga ut pengar men vem är jag att klaga?! Underbart! Och nu ska jag börja att jobba på nästa utsällning, den blir nog om sisådär ett år skulle jag tro.

I vilket fall vill jag sluta med världens största TACK till er alla, för välgångsönskningar, backning och ni som tog er tid och kom - ni är bara bäst!

my exhibition-me
Inte riktigt så här luddig i verkligheten...


AddThis Social Bookmark Button

lördag, september 06, 2008

Nu åker jag - Välkomna!



AddThis Social Bookmark Button

torsdag, september 04, 2008

entré från vänster


head, originally uploaded by ilva-b.

GRÖNSALLAD MED SENAPSMARINERAD QUINOA

Green salad with mustard marinated quinoa

Idag har jag hämtat bilderna för utställningen som försetts med passepartout och de står förpackade för transport norrut på lördag. Tornedalsoffan är målad fast jag önskar att jag vore mer intresserad och duktigare på att måla och framförallt bättre på förarbete. Och 1,5 ton ved anländer i morgon bitti klockan halv åtta och ska staplas där jag stått och målat soffan, det känns alltid skönt att hinna avsluta saker i någorlunda god tid, inte i för god tid för då känner jag mig inte tillräckligt duktig av någon anledning, det ska vara en viss stress med i spelet. Och ibland kan det faktiskt löna sig att vänta med att göra saker, precis som det var med mitt uppehållstillstånd och sjukvårdsbok som är en slags liten bok man har här med sitt sjukvårdsnummer och som man som utlänning skulle förnya varje år. Efter 6-7 år utan vare sig uppehållstillstånd eller förnyad sjukvårdsbok var jag i år tvungen att göra något åt det eftersom de vägrade att ge mig tid hos på sjukhuset. Jag har nu väntat på det i åratal men eftersom det funkat så bra ändå och jag aldrig kom till skott att gå och ta de där fotona som behövdes för uppehållstillståndet (det behövdes giltigt uppehållstillstånd för att kunna förnya sjukboken) så drog jag på det och fick ångest varje gång jag passerade förbi carabineri/polisen. När jag nu till slut gjorde det visade det sig att nuförtiden behöver jag minsann inget uppehållstillstånd och vad mera är, jag behöver inte ens förnya min sjukvårdsbok heller för den är nu giltig på all framtid. Så det kan visst löna sig att dra på saker och inte få dem gjorda! Kom ihåg det!

En lite matigare grönsallad för oss som gillar sallad till lunch men aldrig blir riktigt mätta på blad.

Green salad with mustard marinated quinoa



GRÖNSALLAD MED SENAPSMARINERAD QUINOA
2-3 port

1 dl quinoa
1 litet salladshuvud
1 liten zucchini
1 liten gul paprika
2 tomater
1-2 tsk Dijonsenap
1-2 msk mild vinäger
salt
5-6 msk olivolja extravergine
svarta senapsfrön (kan uteslutas)

- Skölj quinoan och koka den sedan i rikligt med saltat vatten i ca 15 minuter, Löt det sedan rinna av ordentligt.
- Blanda ihop en vinägrett av senap, vinäger, salt och olivolja och häll den öer den varma quinoan. Låt den stå och kallna medan den drar åt sig smak.
- Skiva paprikan och zucchinin tunt och skär tomaterna i lagom bitar, blanda sedan med quinoan. Blnd väl.
- Skär salladen i bitar och tillsätt till resten. Blanda och strö sedan senapsfröna över.

Green salad with mustard marinated quinoa

AddThis Social Bookmark Button

tisdag, september 02, 2008

Olika men ändå samma

greenest

blue rockets


AddThis Social Bookmark Button

måndag, september 01, 2008

GRAHAMSMUFFINS MED VALNÖTTER eller MUFFINS INTEGRALI CON NOCI

Walnut muffins

I dag var det första gången på väldigt länge som jag faktiskt såg lite dagg när jag tog ut hunden i morse, hösten är på väg! Jag har saknat droppar om oväntat gnistrar till i morgonsolen, det gör mig glad.
Inte bara daggen är tillbaka, nu har jakten satt igång med, iår har de dessutom satt igång en månad tidigare än normalt. De stackars utplanterade fasanerna är alla nedskjutna inom max en vecka och sen har de inte så mycket annan fågel att skjuta. Vi bor i den jägartätaste området i Europa och eftersom de flesta jagar fågel kan ni ju tänka er hur lite det finns per capita. Jag gillar inte fågeljakt, den känns onödig men jag är helt för vildsvinsjakt eftersom deet finns alldeles för många vildsvin just nu, de lyckas aldrig fälla hela den utmätta kvoten så stammen växer hela tiden. Jakt ska fylla en funktion men det gör inte fågeljakten för de enda fåglar som i mitt tycke borde skjutas, dvs de som byggt bon ovanför våra utgångar och som uträttar sina behov precis framför dörrarna, är det minsann ingen som skjuter!

Och för er som är intresserade så hittar ni en liten intervju med mig
om utställningen Xoda!

Muffins som smakar mycket valnöt och som t.o.m. kan kallas hälsosamma kan vara bra att kunna ta till ibland när man behöver lura sig själv lite!

Walnut muffins



GRAHAMSMUFFINS MED VALNÖTTER eller MUFFINS INTEGRALI CON NOCI
12-14 små

3 ägg
2-3 dl farinsocker, jag tog 3 men om du vill hålla tillbaka på sockret..
1 nypa salt
100 g valnötskärnor
75 ml risolja eller annan smaklös olja
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

- Kör valnötskärnorna i en mixer tills de är helt finfördelade, det blir nästan krämigt!
- Vispa socker och ägg fluffigt och tillsätt sedan salt, olja och valnötter, blanda väl.
- Tillsätt mjöl och bakpulver och rör om ordentligt.
- Skeda in smeten i muffinsformar och gädda sedan i 175 graders ugn i 8-10 minuter, alltid bäst att koll med en tandpetare.

Walnut muffin

AddThis Social Bookmark Button
BlogRankers.com

Top Food & Drink Blogs